Back to Projects Info

University of Oregon Knight Library

OUS, University of Oregon - Eugene, Oregon
PDF download project

132,000 SF Addition - 80,000 SF Remodel
The original facility was a beautiful 1937 retrieval library that anchored a major campus quadrangle. Over the years it suffered from additions in 1950 and 1966 that degraded its character and integrity and literally turned their backs on history. While providing needed stack space, they fragmented the interior circulation of the library, and ignored the larger campus context.

This project created additions on two sides and on top of the 1950 and 1966 wings, totaling 132,000 sf. In addition to providing space for staff, collections, readers and technology, they knit together a unified exterior expression that acknowledges both the historical foundation of the library and the unique character of the surrounding neighborhoods.

Complete interior renovation of the existing 237,000 sf facility resulted in a new Knight Library that, as requested by the Library User Group, is finally "One Building."

The design work reached beyond the buildings by creating exterior campus spaces that reflected their individual purpose and context. The Library Gate marked a west entrance to campus that would eventually lead to the EMU. The Library Court provides a space for special events and quiet gatherings. The South Lawn replaced the practice and play field, and created a sunny garden wayside for pedestrians and bicyclists. A shady Hidden Garden and restored fountain and plaza completed the quad and library entrance.

Some of the photography provided by Gary Tarleton Photography

site by canright